zboží s duší orientu

Zajímavosti o zboží

Vodní dýmky

CO NÁS NA VODNÍ DÝMCE PŘITAHUJE?

typicka_kavarna_s_nezbytnymi_vodnimi_dymkami_v_centru_KahiryPůvodně vodní dýmka pochází z Indie, kde se objevila asi před třemi sty lety a rychle se rozšířila do celého arabského světa. Zavítáte-li třeba do Egypta, nabídnou Vám vodní dýmku v pouličních kavárničkách, barech, restauracích i v pěti

hvězdičkových hotelech. Arabové pokuřují vodní dýmku při práci, ve svých volných chvílích, při přátelských posezeních, když čtou své oblíbené knihy, hrají hry atd. Vodní dýmka prostě patří neodmyslitelně k jejich životu. Kouzlu tichého bublání vody, jemné chuti tabáku, voňavého dýmu a pocitu pospolitosti postupně podlehl nejen islámský svět. Kolováním šlauchu, kterým se z dýmky nasává kouř, vzniká atmosféra, která smývá jakékoliv generační rozdíly a vnáší do kruhu kuřáků jakési příjemné pouto. Především díky Egypťanům se vodní dýmky rozšiřují také do západního světa... I vodní dýmky ovšem mají svou odvrácenou tvář...

PROČ VODNÍ DÝMKU NEKOUŘIT?

Ve vodní dýmce se kouří ochucené tabáky především s ovocnými příchutěmi různé síly. Tyto tabáky lze libovolně kombinovat, a tak vytvářet spoustu neobvyklých chutí a vůní.

Rozdíl mezi kouřením z vodní dýmky a kouřením cigaret, doutníků nebo u nás klasických dýmek je velmi zásadní. Obsah nikotinu v cigaretě je mezi 0,1 – 2 mg. Jedno naplnění korunky tabákem pro vodní dýmky obsahuje asi 0,03 mg nikotinu!! Do korunky vodní dýmky se vejde asi 20 ks nadrobených cigaret. To je 2 až 40 mg nikotinu.

Dvě nové studie pod vedením výzkumníků z Americké University v Bejrůtu (American University of Beirut/AUB) a University Svatého Josefa (St. Joseph University in Beirut/USJ) ukázaly že kouř z vodní dýmky obsahuje velké množství chemických látek, které můžeme nalézt ve škodlivém cigaretovém kouři. Výsledky popírají že by vodní dýmka byla zdravotně nezávadná. (Lidé si často myslí, že voda v dýmce všechny škodliviny zachytí a dým se stane "čistým" nebo dokonce "zdravým")

Průzkum AUB, který byl zveřejněn v roce 2003 v lednovém vydání FOOD AND CHEMICAL TOXICOLOGY: dehet, nikotin a těžké kovy obsažené v kouři vodní dýmky, vycházejícím z výzkumného kouřícího zařízení (K výzkumu byl použit obvyklý melasový tabák). Měření byla provedena za účelem popsání průměrné škodlivosti kouření vodní dýmky v závislosti na: množství a délce tahů a na časových intervalech mezi jednotlivými tahy.

Výsledky ukázaly, že nahromaděný kouř ze 100 tahů obsahuje nikotin, dehet a karcinogenní těžké kovy (součást dehtu) v alarmujících hodnotách, v mnoha případech několikrát přesahujících hodnoty obsažené v cigaretách. Spolu s oxidem uhelnatým, který nebyl v průzkumu měřen, jsou dehet a nikotin považovány za hlavní příčiny kuřáckých onemocnění (rakovina jazyka, plic, močového měchýře, onemocnění srdce...).

Přesto, že se dehet v kouři vodní dýmky vyskytuje v alarmujících hodnotách ve srovnání s cigaretovým kouřem, autor studie Dr.Alan Shihadeh, asistující profesor na AUB-ústředí mechanického inženýrství, výsledky výzkumu upřesňuje: V kouři získaném ze 100 tahů z vodní dýmky se sice vyskytuje více dehtu než ve 20 cigaretách, ale cigaretový dehet má jiné složení. To je způsobeno rozdílnou teplotou spalování tabáku. Tabák v korunce vodní dýmky hoří při teplotě maximálně 450°C. Tabák v cigaretě hoří teplotou téměř 900°C. Dehet vznikající za vysokých teplot (v cigaretě) je mnohem více karcinogenní, než dehet vznikající při nižších teplotách (ve vodní dýmce)

Ve studii USJ, Dr. Chawky Harfouch a Dr. Negib Greahchan měřili hodnotu nikotinu a polycyklických uhlovodíků obsažených v kouři vodní dýmky při užití melasového tabáku. Stejně jako ve studii AUB, z průzkumu vyplynulo, že voda část nikotinu zachytí, ale nezachytí rakovinotvorné benzo(a) pyreny, klíčové složky dehtu a silné karcinogeny. Dr. Harfouch vycházel z jiných výzkumů a studií, které poukazují na stejnou hladinu nikotinu v krvi kuřáka vodní dýmky a cigaret. Dr. Harfouch zjistil, že kuřák vodní dýmky však musí vykouřit více tabáku než kuřák cigaret, aby dosáhl stejných hodnot nikotinu v krvi. Tím je vystaven vyššímu množství škodlivých látek.

 

Přesto, že studie USJ a AUB používaly rozdílné způsoby kouření, dosáhly stejného výsledku: Voda částečně zachytí nikotin v kouři, ale na karcinogenní složky dehtu má jen velmi malý vliv. Dr. Samer Jabbour kardiolog, praktický lékař a ředitel "Protikuřáckého programu" (Quit smoking program) na AUB poznamenává: "Důsledky malého množství nikotinu ve vodní dýmce jsou sice neznámé, ale není vyloučeno, že opakované užívání může vést k závislosti. "V každém případě opakované užívání vodní dýmky může zvýšit riziko rakoviny.

MÝTUS O VODĚ

Voda je používána za účelem snížení hladiny nikotinu a benzo(a) pyrenu obsažených v kouři vodní dýmky. Bohužel je však její účinek velmi nízký. Jak s použitím vody, tak bez jejího použití byly hodnoty těchto složek velmi vysoké!

NÁVOD NA POUŽITÍ VODNÍ DÝMKY:

1. Zhruba do ¾ skleněné vázy dáme studenou vodu.

2. Nasadíme kovovou část dýmky s gumovým těsněním na tyči.

Na boku této části je vývod na šlauch. Do vývodu dáme těsnění a do něj zasadíme šlauch.

3. Vyzkoušíme nasát vzduch. V případě,že se nasaje i voda, je nutné snížit hladinu vody ve váze. Na hlavu kovové části (srdce) nasadíme těsnění a na ně keramickou korunku. Korunku naplníme tabákem (cca 1 kávová lžička). Pak tabák až na korunku překryjeme alobalem a uděláme do alobalu asi 25 dírek párátkem. Do kovových kleští uchopíme jeden uhlík, zapálíme, rozfoukáme opatrně do červena a položíme na dírky v alobalu. Hadicí šlauchu nasajeme vzduch. V případě,že je vítr, zakryjeme korunku tarbuší.

4. Kouříme maximálně 30 minut!

5. Po dokouření je nutné vymýt vázu. Asi po dvaceti kouřeních propláchneme i srdce (kovovou část) horkou vodou a štětkou. Korunku umyjeme horkou vodou.

POZOR! Vždy přenášejte vodní dýmku za VÁZU!

POZOR! NIKDY neproplachujte šlauch vodou. Zničil by se papírový vnitřek!

Typy: kouřit můžete jednotlivé druhy tabáků nebo namíchat směs.

Pro silně aromatické vůně (máta, jasmín) vyčleňte jeden šlauch.

Přejeme mnoho příjemně strávených chvil s vůní Orientu.

 

Copyright Batavia © 2009 - 2016. All Rights Reserved.
Designed by Vladimír Navrátil and Miroslav Ernst

Tento web používá cookies. Používáním této stránky, souhlasíte s jeho využitím.